I de senere år er der blevet udviklet forskellige nye lavenergiruder, hvor en “lav-emissionsbelægning” påføres. Belægningen består af et meget tyndt lag metal (som regel sølv) eller metalforbindelser, f.eks. tinoxid. Belægningen tillader sollys at skinne ind og tilføre rummet varme, men holder samtidig på rumvarmen, da den reflekterer varmen tilbage til rummet. Således holder energiruder særdeles godt på varmen. Metalbelægningen kan anvendes både på enkeltglas og termoruder og kan bl.a. bruges i forsatsvinduer og koblede vinduer.
I forhold til almindelige termoruder er energiruder mere refleksfri. Det er derfor lettere at se ud om aftenen, selvom rummet er oplyst. Grundet metalbelægningen kommer der mindre lys ind igennem energiruder, (som er tonede), og de virker mere spejlende end almindelige ruder. På grund af deres gode isoleringsevner har energiruder en lavere temperatur på den udvendige side. Det betyder at de, specielt forår og efterår i forbindelse med en skyfri nattehimmel, kan dugge på ydersiden.
Energiruder kan leveres som lydisolerende eller solafskærmende varianter, og der produceres tillige vinduer med indbyggede solceller. Solceller kan virke som både strømforsyning og solafskærmning.